Skip to main content

Biljana Zivković

Биљана Живковић је новинарка, чланица Независног удружења новинара Србије

.......................................................

Досадашње радно искуство:

       Тренутно сам дописник Словеначке Тв агенције – СТВА, пратим рад политичких странака,  као и рад српског парламента, Владе Србије и рад Председника Републике Србије. Иза себе имам урађена два документарна филма један је филм о Голом Отоку – „Градимо нови свет“, а други је о о манастиру Високим Дечанима „Победилац смрти“ који се налази у министарству културе у Бриселу и преведен је на седам језика. Добри контакти у региону на Косову и Метохији, Словенији, Црној Гори, Хрватској и БиХ.

2009 – 2011            Cinnamo Production, Београд, Србија

                                Новинар на пројекту за емисије“ Друга  страна Србије“ на ТВ Авала

Посетила сам 48 неразвијених општина по Србији, а циљ нам је био да у разговору са обичним људима и представницима општина, истражимо, откријемо и прикажемо јавности могућност потенцијала инвестирања у привреду, пољопривреду, природним ресурсима и могућностима за даљи развој српског села, да мештани виде перспективу за живот у оним местима где су рођени. Пројекат је имао за циљ да скрене пажњу на привредне и туристичке потенцијале, покаже живот људи у тим срединама и подстакне потенцијалне инвеститоре на улагање. Далеко повучени у своја места, помало обесхрабљени, неретко са осећањем напуштености, живот људи у овим општинама разликује се од оног који обично гледамо на телевизији. Колико познајемо своју земљу, њене пределе и потенцијале, начин живота и традицију, која су то скривена, али и нескривена богаства, шта нам је све природа дала, а нисмо искористили, само су неке од тема овог серијала. Председници општина, покушали да представе своје градове и њихове потенцијале, понудили и неке од  идеје потенцијалним инвеститорима и дали отворене могућности за договоре са улагачима, како би што већи број људи био упошљен. Како зауставити одлив становништва, како анимирати туристе да дођу баш у њихов крај,  зашто је баш њихова вода најчистија, а храна  најукуснија, одговоре је дала емисија  “Друга Страна Србије”. Зашто више људи умире него што се рађа, како одрастају деца која пешаче километрима до школе, где је њихова перспектива?  Неразвијен, не значи и бити сиромашан духом, о чему сведоче приче из многих општина. Упркос тешкој материјалној ситуацији и великом броју незапослених, ове средине су лепе, здраве за  живот, имају прегршт потенцијала и могућности за боље сутра. За 15 месеци интезивног рада на пројекту, екипа је обишла 90 одсто броја неразвијени општина, била у око 340 села и засеока у најзабитијим крајевима Србије, упознала се и сарађивала са око 4.000 људи, 380 сати снимњеног материјала, резултат су 120 снимајућих дана и преко 20.000 пређених километара.

2008-2010          Магазин Печат, Београд, Србија

                           Новинар истраживач пратила сам унутрашњу политику и цркву - верске заједнице у Србији.

  • Једина новинарска екипа из Србије била је екипа магазина листа „Печат“ и лично сам била позвана и присустовала велелепном чину Устоличењу руског Патријарха г.Кирила. Разговарала сам са  неколико ексклузивних саговорника из Москве, а то су: Његова Светост  Патријарх Московски и све Русије г. Кирил,  ректор Руског државног трговинско – економског универзитета и политичар из Москве, Сергеј Николајевич Бабурин, бивши градоначалник Москве Јуриј Лушков, редитељ Никита Михалков, председник Комитета Думе Руске Федерације за питања верских заједница и друштвених асоцијација Сергеј Попов, председник Фонда јединства православних народа Валерије Аркадиевич Алексејев, начелник Оделења за Балкан Министарства спољних послова Руске федерације Александар Алексејев...

2006-2008             ТВ Палма Плус-Јагодина, студио у Београду,

                              Аутор и водитељ емисије „Православље“ и новинар на „Вестима“, пратила сам унутрашњу политику, привреду,цркву...

     Емисији „Православље угостила је 40 епископа Српаке Православне Цркве, као и остале верске заједнице. Основна идеја за реализацију емисије «Православље» заснива се на концепту животности, динамичности  и актуелности живота у Цркви. У основи, желимо да избегнемо уштогљени концепт «недодирљивости» сакралног живота у Цркви као и суви академизам у приказивању значајних обележја Православног хришћанства, при том не нарушавајући светост, значај и континуитет објекта или теме о којој је реч. Желимо да «Православље» буде емисија која ће свим генерацијама гледалаца бити занимљива и која ће их подстаћи на размишљање, активно их укључити у доприношење избору тема за емисију, као и да пробуди у људима оно најважније: да је истински живот у Христу – радост!

2005-2006           Европска Унија: Београд -  Србија, Сарајево – Босна и Херцеговина, Загреб - Хрватска,

                             Новинар истраживач на тему „Организовани криминал у Србији“, серијал се емитовао на ТВ Б92. Приче су биле веома тешке и захтевале су од нас по три месеца истраживања.

  1. Расплет убиства председника Владе Србије Зорана Ђинђића
  2. Како се пере новац у Србији
  3. Kako сe финансирају политичке странке
  4. Висока проституција
  5. Трговина људима, женама
  6. Продаја органа „Жута кућа
  7. Фалсификовање новца      

          Први, пресудан корак који ме водио када смо истарживали ове приче јесте научити новинарски размишљати, затим научити користити све благодати интернета и свих осталих мрежа ( новинара, стручњљака, државних институција, невладиних организација, лаика заинтересованих за тему и других потенцијалних извора...) и научити шта је уопште( а шта није) оно о чему желимо истражити. Нема компромиса када трагаш за истином. Пре почетка сваког снимања и писања неопходно је да се скупе релевантне чињенице везане за одређене догађаје. Посебна пажља се обраћа новим детаљима који до тада нису били познати јавности. Став је један од најважнијих корака у истраживачкој причи који мени пуно помаже. Моји извори ме поштују, када виде да се држим новинарског кодекса.Тиме се стиче поверење, тако да нећете прекршити ни у њиховом случају. Поверење је основа односа са извором. Само одмереношћу, како у разговору, тако и у тексту који је резултат разговора, може се стећи и задржази стечено поверење.

2002-2005          РТВ Пинк , Београд, Србија

                             Новинар, тада најмлађи члан информативне редакције „ИНФОТОП“ извештавала сам са најбитнијих и не тако пријатних догађаја. Избори, кампање, протести, привреда, скупштина, хапшења, природне катастрофе, Косово и Метохија... Тек тада, гостовањем политичара, али и обичних људи, активним праћењем догађаја, сталним живим укључењима са терене, целисходнијим праћењем унутрашње политичке ситуације у Србији, употпуњујем свој мозаик и постајем свестранија и темељнија у области новинарства.