Skip to main content

Vladimir Markovic

Vlada Marković je jedan od prvih muzičara akustičara na na beogradskoj rok sceni. Zajedno sa Dragutinom Balabanom Bajkom činio je poznati duet Vlada i Bajka.

Početkom 70-tih godina snimilu su album Dok te gledam i više singlova, Cecilia, Novi svet i Oblak, a dvadeset godina kasnije još dva, Ja nisam ja i Moj Beograd.

Vladimir i Dragutin su se družili od najranijeg detinjstva, a kako su odrastali sve su se više interesovali za muziku i počeli su zajedno da sviraju gitare. Akademskom kulturno-umetičkom društvu Branko Krsmanović (AKUD) pridružili su se 1968. godine, kada su počeli da nastupaju u duetu pod nazivom Vlada i Bajka. Preko AKUD-a su 1971. godine otišli na turneju po Americi gde su u duetu nastupali po univerzitetskim klubovima svirajući pesme američkog rok dueta Simon & Garfunkel.
Nakon povratka u Beograd prepevali su jednu od najpoznatijih pesama ovog dueta Zvuk tišine (The Sound of Silence). Ta pesma in je omogućila pobedu u radijskoj emisiji Studio VI vam pruža šansu, a nagrada je bila objavljivanje njiovog prvog singla. Pored pobedničke pesme na singlu se našla i obrada pesme Cecilia. Tada počinje njihova saradnja u TV emisijama Serija koje nema i Pozdravite sve kod kuće, i sa Radio Beogradom gde su neretko nastupali uživo u noćnom programu. Sve veću popularnost omogućila im je nastupe na različitim festivalima, na kojima su svirali originalne Vladine pesme. Na Opatijskom festivalu 1973. godine svirali su pesmu Dok te gledam, na Omladinskom festivalu u Subotici iste godine nastupili su sa pesmom Lutanja, a na festivalu Beogradskog proleća 1974. godine sa pesmom Novi svet.
Na narednom singlu objavili su njihovu tada najpopularniju pesmu Oblak. Nakon ovog singla odlučili su da prekinu sa diskografskom delatnošću i postali su članovi hora RTB, ali su povremeno nastupali i po klubovima. Vlada je završio muzičku akadeniju i počeo je da radi kao producent u Studiju VI. Bajka je završio Fakultet dramskih umetnosti i počeo da radi u marketingu RTS-a, a tokom 90-tih bio je glavni i odgovorni urednik Radija 101.
Prvi album Vlada i Bajka objavili su 1994. godine pod nazivom Ja nisam ja. Na snimanju su učestvovali poznati muzičari i glumci, a autori muzike bili su Vlada, Bajka i Enco Lesić. Od njihovih starijih pesama na albumu se našla nova verzija pesme Oblak, ali najznačajnija pesma na tom albumu bila je Beograd. U isto vreme pesma Oblak se pojavila na kompilacijskom albumu pod nazivom Sve smo mogli mi: Akustičarska muzika, na kojoj su se našle i pesme drugih poznatih rok muzičara. U Sava Centru su 6. aprila 1995. godine priredili veliki koncert pod nazivom Odbrana Beograda. Koncert su održali povodom promocije prvog albuma, ali i radi iskazivanja nezadovoljstva zbog narastajućeg turbo folk trenda na ovim prostorima. Iste godine je objavljen CD Moj Beograd sa snimcima live nastupa u Sava Centru. Nakon tog koncerta Vlada i Bajka se ponovo razilaze sve do 2011. godine kada su učestvovali na projektu Band Aid for Japan u organizacija RTS-a, radi podrške narodu Japana usled nuklearne katastrofe koja se dogodila iste godine. Tada su snimili singl Kokoro ni ai o (Osmeh umesto suza). Na snimanju su gostovali Lena Kovačević, Bilja Krstić, Ljuba Ninković, dečiji hor RTS-a i drugi. Krajem iste godine Vlada i Bajka su se pojavili na proslavi povodom pedeset godina postojanja Omladinskog festivala u Subotici na kojoj su svirali pesmu Oblak.